Veerse Meer gebied
Het Veerse Meer gebied loopt vanaf de oevers van het Veerse Meer tot wel drie kilometer landinwaarts. Een gevarieerd gebied. Een gebied om te wonen, werken en recreëren. En dat willen we voor nu en de toekomst zo houden.
Ons Veerse Meer heeft ons daarom nodig. Veel Zeeuwse inwoners en ondernemers maken gebruik van het Veerse Meer gebied. En ook een heleboel toeristen van buiten Zeeland. Maar wat aan de oevers van het Veerse Meer niet altijd te zien is dat de kwaliteit van het gebied onder druk staat op meerdere thema’s:
• Veerse Meer Water
• Natuuroevers en eilanden
• Open agrarisch gebied
• Dag recreatieve oever
• Dammen
• Bebouwde oever
Daarom verenigden overheden, ondernemers, inwoners en gebruikers zich in de gebiedssamenwerking Veerse Meer. Het doel is om samen de kwaliteiten van het meer en het omliggende gebied te beschermen en te versterken. Hiervoor starten verschillende projecten. Die zijn gebundeld in de eerste uitvoeringsagenda Veerse Meer gebied.
Bij een aantal van die projecten kunnen wij uw denk- of doekracht goed gebruiken. Hoe? Dat ziet u bij de projecten die we in de loop van de tijd gaan plaatsen op denktankzeeland en/of op het participatieplatform van uw gemeente
Het project 'Veerse Meer gebied' geeft een tijdlijn van het hele proces.
Lees meer op de website en in de Uitvoeringsagenda

Tijdslijn
Tijdlijn Veerse Meer gebied
01 jan 2020 - 01 jan 2025In de tijdlijn van deze afbeelding gaan we ver terug: naar 1960 toen de Zandkreekdam is aangelegd en naar 1961 toen met het sluiten van de Veerse Gatdam het Veerse Meer is ontstaan.
We belichten hier twee belangrijke mijlpalen voor de huidige ontwikkelingen: ten eerste de gebiedsvisie voor het Veerse Meer 2020-2030 en de dynamische uitvoeringsagenda die dit jaar (2025) is vastgesteld. De uitvoeringsagenda belicht zes 'ontwikkelsporen' met daarbij projecten die een kwaliteitsimpuls aan het Veerse Meer gebied geven.
Zowel de visie als de uitvoeringsagenda worden gedragen door maar liefst 26 partners. Zij zijn allemaal trekker van één of meer projecten of werken daaraan mee. Binnen de zogenaamde 'gebiedstafel' stemmen zij onderling af en bespreken zij voortgang en samenwerking. De opdrachtgever van alle projecten is het bestuurlijk overleg Veerse Meer gebied. De Provincie Zeeland is regisseur en voorzitter van het bestuurlijk gebiedsoverleg.
Dit project wordt mede gefinancierd door de Europese Unie (NextGenerationEU)
Zes ontwikkelsporen met projecten
02 jan 2025 - 30 jun 2025De zes ontwikkelsporen hebben te maken met onderstaande thema's. Onder elk spoor worden projecten gerealiseerd. Projecten waarbij u kunt meedenken verschijnen op dit participatieplatform en/of op het participatieplatform van uw eigen gemeente.
• Veerse Meer Water
• Natuuroevers en eilanden
• Open agrarisch gebied
• Dag recreatieve oever
• Dammen
• Bebouwde oever
Wilt u meer weten over deze ontwikkelsporen en de projecten? Raadpleeg de uitvoeringsagenda.
Gebiedstafel en bestuurlijk overleg
01 okt 2025 - 31 okt 2025In oktober kijken we met alle partners van het samenwerkingsverband terug naar wat we met elkaar (en met u!) gerealiseerd hebben. We blikken vooruit naar 2026; naar de lopende projecten die dan hun vervolg krijgen en naar nieuwe projecten die op stapel staan.
Het bestuurlijk overleg komt bij elkaar om besluiten te nemen.
Uitvoeringsagenda's 2026, 2027, 2028, 2029
01 nov 2025 - 01 mrt 2029Jaarlijks maken we nieuwe dynamische uitvoeringsagenda's met met lopende en nieuwe projecten om de kwaliteitsimpuls van het Veerse Meer gebied verder te realiseren.
Zicht op 2030-2050
01 apr 2029 - 01 feb 2030Met alle kennis die we de afgelopen jaren hebben opgedaan, met nieuwe inzichten en meetgegevens, kijken we samen met de gebiedspartners opnieuw naar de lange(re) termijn.