Provincie Zeeland
Provincie Zeeland
03 feb

Terugkoppeling enquête Erfgoedwerkplaats in Zeeland

mindmap: belangrijke zaken voor een erfgoedwerkplaats

We vroegen om suggesties voor locaties en randvoorwaarden voor een erfgoedwerkplaats in Zeeland. De Provincie en alle Zeeuwse erfgoedpartners zijn heel blij met de uitkomsten van de enquête. Er is veel waardevolle informatie naar voren gekomen dankzij de 95 mensen die de enquête hebben ingevuld. We hebben de stem van 42 Terneuzenaren hierin niet meegeteld, omdat zij een locatie hebben aangedragen die was voorgesteld als opvangplek voor asielzoekers. Van de 95 overige respondenten hebben er 82 concrete locatievoorstellen gedaan. De meerderheid van de respondenten behoort tot de leeftijdsgroep 45+.


Voorgestelde locaties

De meest genoemde locaties zijn onder andere het Landgoed Landlust in Heinkenszand, het Mijnenmagazijn in Veere en de Hollandse Hoeve in Goes. De voorgestelde locaties worden vaak gekarakteriseerd door een combinatie van historische waarde (zoals monumenten), beschikbare ruimte voor herbestemming en culturele betekenis. Locaties met een goede bereikbaarheid, zoals de voormalige tramremise in Breskens-Maldegem zijn ook ‘populair’. Via andere kanalen zijn ook nog een aantal veelbelovende locaties aangedragen, onder andere als reactie op het artikel in de PZC.


Inhoud van de erfgoedwerkplaats

De meeste deelnemers zien als belangrijkste functie het vergaren van kennis over oude technieken en ambachten. Daarnaast vinden zij het gebruik van (technische) apparatuur en het samenwerken met andere disciplines essentieel. Een sociale ontmoetingsplek, bijvoorbeeld met koffie, is ook een belangrijke wens.


Succesfactoren en voorwaarden

Als succesfactoren dragen deelnemers onder andere aan: de medewerking van gemeente, Provincie en bedrijfsleven en een diverse vertegenwoordiging van erfgoedsoorten. Ze noemen ook: buitenruimte voor activiteiten, goede bereikbaarheid en parkeermogelijkheden. Duurzaamheid, een ondernemende uitbater en toerisme als inkomstenbron zijn ook belangrijk voor het succes, zo blijkt uit de antwoorden.


Ondertussen heeft de werkgroep een aantal voorwaarden verder uitgewerkt. Deze werkgroep vertegenwoordigt 17 organisaties van Zeeuws erfgoed. Er is ook een begin gemaakt met het opstellen van een financieel plaatje, want de keus voor een locatie moet hand in hand gaan met een kloppende, haalbare business case.


Vrijwilligersinzet

Er is veel belangstelling voor vrijwillige inzet. Hartverwarmend is dat maar liefst 78 respondenten aangeven bereid te zijn om actief bij te dragen. 19 van hen zouden zelfs een dagdeel per week willen meewerken, wat een mooie basis biedt voor de dagelijkse invulling van de werkplaats.


Volgende stappen

De werkgroep van partners gaat in 2025 verder in overleg om de locatie te selecteren die aan zo veel mogelijk voorwaarden voldoet en waarbij ook het financiële plaatje klopt.

3

Activiteit op het digitaal buurtnetwerk Hoplr

Denktank Zeeland
3 vind-ik-leuks
arrow_upward